top of page

Ημερολόγια συναντήσεων 2021-2022

Πρώτη συνάντηση (2021-22): Εισαγωγική

 

Η πρώτη για το σχολικό έτος 2020-2021 συνάντηση του Δικτύου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας από την Ηλεία και την Αχαΐα.

Το πρώτο μέρος αφορούσε στο «Τι νέα» με επίκεντρο τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται με την έναρξη της νέας χρονιάς, ενώ γνωρίσαμε συναδέλφους που συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά στο Δίκτυο.

Στη συνέχεια έγιναν παρουσιάσεις από τη συντονιστική ομάδα σε τεχνικές της παιδαγωγικής Φρενέ. Συζητήθηκε αρκετά η ανάγκη ο εκπαιδευτικός να αλλάξει στάση απέναντι στον ρόλο του, προσεγγίζοντας την οπτική των παιδιών.

Στο δεύτερο θέμα της ενότητας των παρουσιάσεων, συζητήθηκε η διοργάνωση εσπερίδας αφιερωμένης στον σχολικό τύπο το προσεχές διάστημα, ενώ διατυπώθηκε η άποψη η προβολή των έργων να γίνει από τους ίδιους τους μαθητές.

Στις προτάσεις για την επόμενη συνάντηση αναδύθηκε το ενδιαφέρον γα την τεχνική των Μικρών βιβλίων, ενώ προτάθηκε να συνδυαστεί με την ψηφιακή αφήγηση και το ηλεκτρονικό βιβλίο. Η συντονιστική ομάδα (Κατερίνα, Σοφία, Άγγελος) ανέλαβε την ευθύνη να καταρτίσει το πρόγραμμα της επόμενης συνάντησης και να προσκαλέσει συναδέλφους με πείρα πάνω στα θέματα των προτάσεων.

Επιπλέον, εντοπίστηκε η ανάγκη αμεσότερης επικοινωνίας μεταξύ των μελών μέσω κοινωνικών δικτύων, ενώ η συντονιστική θα μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός ιστολογίου που θα εκτίθενται ανακοινώσεις και υλικά που θα δημιουργούνται μέσα από τη δράση του Δικτύου.

Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για την Τετάρτη 3/11/2021 από ώρα 18.00 έως 20.00, με τηλεδιάσκεψη.

Δεύτερη συνάντηση (2021-22): Μικρά βιβλία

Η δεύτερη συνάντηση του Συνεργατικού Δικτύου Εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών από την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αττική. Το θέμα της ημέρας αφορούσε στη δημιουργική γραφή, που προσεγγίστηκε μέσα από την τεχνική των μικρών βιβλίων και τη σύνθεση παραμυθιών με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων.                                                        

Στην αρχή της συνάντησης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε συναδέλφους που συμμετείχαν για πρώτη φορά στο Δίκτυο από σχολεία της Ηλείας, αλλά και συναδέλφους από την Πάτρα, που έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια για να στηθεί εκεί ένα τοπικό Δίκτυο. Στα «Νέα μας» αρκετοί ήταν που συνάδελφοι που ανέφεραν ότι έχουν υιοθετήσει τεχνικές, όπως  το Συμβούλιο, το Τι νέα; και τα Μικρά βιβλία.

Στο μέρος των παρουσιάσεων, οι προσκεκλημένες εισηγήτριες (Σοφία Λ., Άννα-Μαρία Σ. και Μαρία Τ.) από την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο» ανέπτυξαν τη μεθοδολογία για την τεχνική των Μικρών βιβλίων, ενώ παράλληλα παρουσίασαν τρόπους και δείγματα μαθητικών έργων από σχολεία της Αθήνας. Αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση γύρω από τα είδη της αφόρμησης, το κειμενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η τεχνική και οι επικοινωνιακές συνθήκες που ευνοούν ανταλλαγές έργων με αλληλογραφία. Στη συνέχεια, προβλήθηκε η εργασία μαθητών του Γυμνασίου Φιγαλείας από τη Στέλλα Θ., σχετικά με τη σύνθεση παραμυθιών μέσα από το ψηφιακό εργαλείο storybird, κάτι που έδωσε το έναυσμα του διαλόγου γύρω από την ψηφιακή αφήγηση και τη γραφή, ως τρόπους που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Στο τρίτο μέρος, έγινε γνωστή η πρωτοβουλία-κάλεσμα της ΕΛΜΕ Ηλείας για πρασίνισμα των σχολικών αυλών, με δέντρα που προτίθεται να διαθέσει το Δασαρχείο Πύργου σε όσα σχολεία επιθυμούν. Η πρόταση βρήκε θετική ανταπόκριση από μέλη του Δικτύου και το επόμενο διάστημα θα γίνει συντονισμός δράσεων που θα πλαισιώσουν τη δεντροφύτευση. Με αυτή την αφορμή, ο Νίκος Α. ανέφερε ότι διαθέτει ελεύθερα παραδοσιακούς σπόρους από την προσωπική του τράπεζα σε όποιον ενδιαφέρεται να δημιουργήσει κήπο.

 Από τη διερεύνηση προτάσεων προέκυψε η ανάγκη να ανακαλύψουμε διδακτικές καταστάσεις που αξιοποιούν την αίσθηση της αφής, μέσα από εικαστική και χειραπτική δημιουργία, η επιθυμία να δούμε το Συμβούλιο ως συνεργατική πρακτική της διάπλασης δημοκρατικής συνείδησης, ενώ επισημάνθηκε η ιδέα του Συνεταιρισμού της τάξης, ως θεσμού που αγκαλιάζει ποικίλες δράσεις και διαδικασίες, αναφερόμενος σε μια οικονομία, πέρα από το κυρίαρχο οικονομικό παράδειγμα.

Με προοπτική το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας (27/11-4/12), τέθηκε το ζήτημα μιας δια ζώσης θεματικής συνάντησης, καθώς μέλη του Σκασιαρχείου θα είναι εκείνες της ημέρες στην Ηλεία. Το θέμα της συνάντησης είναι ανοιχτό, με μια πρόταση να αφορά στο ραδιόφωνο, κάτι που μπορεί να συνδυαστεί με την ιδέα του Συνεταιρισμού, αξιοποιεί την αφή (πομποί-μείκτες-τρανζίστορ) και είναι συνεργατικό εργαλείο, με τους όρους ενός συμβουλίου (ρόλοι, μοίρασμα, επικοινωνία, αποφάσεις, κινηματικότητα).

Τέλος, εκλέχθηκε νέα συντονιστική ομάδα (Ρέα Μ., Κωνσταντίνος Μ.) και ορίστηκε η επόμενη συνάντηση για τις 8 Δεκεμβρίου, από ώρα 18.00 έως 20.00, με τηλεδιάσκεψη.

Τρίτη συνάντηση (2021-22): Συνεταιρισμός

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

τριτη συναντηση μικρο βιβλιο.jpg
Τέταρτη συνάντηση (2021-22): Ραδιόφωνο

Η τέταρτη για τη φετινή χρονιά συνάντηση του Δικτύου πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022 και είχε ως θέμα το μαθητικό ραδιόφωνο. Η συνάντηση ξεκίνησε με γνωριμία των νέων μελών και συνεχίστηκε με την παρουσίαση του μικρού βιβλίου «Συνεταιρισμός: ουτοπία ή πραγματικότητα» από τον δημιουργό, συνάδελφο των εικαστικών, Κωνσταντίνο Μεραμβελιωτάκη. Το βιβλίο αποτελεί σύνοψη της παρουσίασης για τον σχολικό συνεταιρισμό που έγινε στην προηγούμενη συνάντηση από τον συνάδελφο, δάσκαλο, Χρήστο Κατσαρό.

Στο κύριο μέρος οι καλεσμένοι Φωτεινή Δημοπούλου (Δίκτυο συνεργατικών σχολείων με την παιδαγωγική Φρενέ Χανίων) και Μπάμπης Μπαλτάς («Τα θρανία της άνοιξης»- Δίκτυο συνεργατικών σχολείων με την παιδαγωγική Φρενέ Αθήνας) ανέπτυξαν σκέψεις και πρακτικές γύρω από την εκπαιδευτική χρήση του ραδιοφώνου στην τάξη με τα παιδιά. Ο Μπάμπης αναφέρθηκε στην απόπειρα ένα μέσο μονοφωνικό, όπως είναι από καταβολής το ραδιόφωνο, να γίνει ένα μέσο πολυφωνίας και δημοκρατίας, ευνοώντας την αποσχολειοποίηση (deschooling) και την προσέγγιση της ιδέας για ένα σχολείο που φτάνει στην κοινότητα και αναπτύσσει δεσμούς με κοινωνικά κέντρα. Αυτή την ιδέα εξελίσσει από τον Απρίλιο του 2020, κάνοντας εκπομπές με «Τα Θρανία της άνοιξης».

Η Φωτεινή ξεκίνησε με μια δραστηριότητα γνωριμίας, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να φανταστούν «αν η τάξη σας ήταν ήχος, πώς θα ήταν;» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησε και εξελίχθηκε το ραδιόφωνο του Δικτύου Χανίων. Εξήγησε πως λειτουργεί ως συνεργατική διαδικασία στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους, ανεβάζοντας εκπομπές στην ιστοσελίδα του Δικτύου, με εβδομαδιαίο πρόγραμμα μετάδοσης. Επίσης, περιέγραψε πώς δημιουργείται μια εκπομπή, που περιλαμβάνει θεματολογία της επιλογής των παιδιών, ελεύθερο κείμενο και μουσική ελεύθερη δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί σε ομάδες έφτιαξαν ένα δικό τους ραδιοφωνικό σποτ, το οποίο έπειτα μοιράστηκαν στην ολομέλεια.

Στην τελευταία ενότητα συζητήθηκαν προτάσεις για την επόμενη περίοδο. Η Σίσσυ Τουρκάκη μίλησε για τη δράση της πρωτοβουλίας εκπαιδευτικών για δημιουργία Δικτύου σχολικών κινηματογραφικών λεσχών, που θα αξιοποιούν ποιοτικές ταινίες στην εκπαιδευτική πράξη και η Μαρία Κουτσούκου μοιράστηκε τον προβληματισμό για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το Συμβούλιο τάξης στη δευτεροβάθμια. Έτσι, αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να έχει ως θέμα «το συμβούλιο και ο κινηματογράφος» και να διεξαχθεί την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, από 18.00 έως 20.00, με τηλεδιάσκεψη.

Πέμπτη συνάντηση (2021-22): Συμβούλιο τάξης

Η πέμπτη συνάντηση του Δικτύου έγινε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών από την Ηλεία και την Αχαΐα. Είχαμε τη χαρά να ακούσουμε μαθήτριες από το Γυμνάσιο Ζαχάρως, που αναφέρθηκαν στην εμπειρία του ραδιοφώνου με τον τίτλο Zacharo Radio Project, που συντονίζει η Ρέα. Τα λόγια τους ενθουσιώδη, αποκάλυψαν την ικανοποίηση που τους προσφέρει η δημιουργία εκπομπών με θέματα που επιλέγουν τα ίδια τα παιδιά και σχετίζονται με ζητήματα του σχολείου τους και της τοπικής ιστορίας.

Στο καλωσόρισμα, υποδεχτήκαμε συναδέλφους που ήρθαν για πρώτη φορά σε συνάντηση του Δικτύου, ενώ η Τίνα αναφέρθηκε στη δραστηριότητα των συναδέλφων της Πάτρας, που κάνουν συναντήσεις δια ζώσης και εξέφρασε τον προβληματισμό για την επικαιρότητα με τον πόλεμο και τι μπορεί να γίνει από την εκπαιδευτική κοινότητα ως προς αυτό.

Η Νίκη και ο Άγγελος αναφέρθηκαν στα χαρακτηριστικά που έχει η συνεργασία τους στα πλαίσια του ραδιοφώνου-και όχι μόνο- (Ραδιοκομήτες-Ραδιογαλαξίες), ενώ ο Κωνσταντίνος παρουσίασε τη δική του ραδιοφωνική απόπειρα, με τον τίτλο: «Παιδιά κοιτάχτε!». Μάλιστα, στη σελίδα του έχει αναρτήσει φωτογραφία από τοίχο του σχολείου με κρεμασμένα μικρά βιβλία, που μπορούν να ξεφυλλίσουν οι περαστικοί αναγνώστες!

Στη συνέχεια η Μαρία και ο Άγγελος ανέπτυξαν το θέμα του συμβουλίου τάξης, εκκινώντας από την υφιστάμενη κατάσταση στη δευτεροβάθμια, με το έλλειμμα συμμετοχής των παιδιών στις διαδικασίες και τον αλλοτριωμένο ρόλο των μαθητικών προεδρείων. Το συμβούλιο τάξης έρχεται να καλύψει την ανάγκη τα προβλήματα και οι επιθυμίες να εκφράζονται και να διευθετούνται με τρόπο δημιουργικό, με την ισότιμη συμμετοχή και τη συνεργατική προσέγγιση. Η Μαρία αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα επίλυσης μέσω του διαλόγου, καθώς και στις θετικές απόψεις των παιδιών για το ίδιο το συμβούλιο ως θεσμό.  Στο σημείο αυτό διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το συμβούλιο σε τακτική βάση, καθώς δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο. Η πρόταση που κατατέθηκε είναι να είναι μέρος άλλων μαθημάτων, όπως πχ του γλωσσικού, μιας και αξιοποιεί εργαλεία της έκφρασης λόγου και της επικοινωνίας.

Η Ρέα σημείωσε ότι το συμβούλιο προϋποθέτει την εφαρμογή ενός άλλου θεσμού, του «Τι νέα;», που τοποθετείται χρονικά στην αρχή της εβδομάδας, ενώ το συμβούλιο προτείνεται να μπει προς το τέλος.

Η Κατερίνα μοιράστηκε την εμπειρία της για το συμβούλιο, με τα παιδιά της Α’ δημοτικού, δείχνοντας ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί με παιδιά όλων των ηλικιών.

Η Σίσσυ υπογράμμισε ότι οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο Δίκτυο έχουν πια αναπτύξει μια δυναμική που τους καθιστά ικανούς να μοιράζονται την εμπειρία τους σε συνεργατικές πρακτικές, με συναδέλφους, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δικτύου σχολικών κινηματογραφικών λεσχών, μέσω της οποίας οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε αξιόλογες ταινίες, για προβολή στο σχολείο. Επίσης, επεσήμανε τη συνεργασία του Σκασιαρχείου με την Εφημερίδα των συντακτών, μέσω της μηνιαίας έκδοσης του ενθέτου «Σκασιαρχείο» και αναφέρθηκε στο άρθρο του Άγγελου για τον Κόρτσακ στο 10ο φύλλο.

Η Ευγενία μας αποκάλυψε ότι προετοιμάζεται στο σχολείο της ένα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που θα είναι επισκέψιμο για όλη τη μαθητική κοινότητα.

Επίσης, συζητήθηκε το θέμα του πολέμου και εκφράστηκαν πολλές απόψεις για το πώς θα μπορούσε να εκφραστεί το φιλειρηνικό πνεύμα μέσα από δράσεις. Προτάθηκε η διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων, η δημιουργία ταινιών, η συγγραφή ποιημάτων, η πραγματοποίηση πορείας με πλακάτ. Διατυπώθηκε η θέση να περάσει μέσα από τα συμβούλια τάξης αυτό το θέμα και να παρθεί απόφαση μαζί με τα παιδιά. Προτάθηκε από την Ιωάννα να ανοίξουμε ένα συνεργατικό έγγραφο και να συντονιστούμε μέσα από αυτό.

Αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να είναι αφιερωμένη στον κινηματογράφο και να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Απριλίου (18.00-20.00), με τηλεδιάσκεψη. Τη νέα συντονιστική ομάδα αποτελούν οι: Σίσσυ, Κατερίνα, Κωνσταντίνος, Άγγελος.

Έκτη συνάντηση (2021-22): Κινηματογράφος: Κριτική θέαση ταινίας. Η περίπτωση του animation

 

Στην 6η συνάντηση του Συνεργατικού Δικτύου Εκπαιδευτικών, το θέμα μας ήταν η παιδαγωγική αξιοποίηση ταινιών μικρού μήκους. Είπαμε τα νέα μας και ο Άγγελος μίλησε για την συμμετοχή του στο live streaming της ΔΟΕ και του Σκασιαρχείου, με θέμα το Σχολικό Συμβούλιο και την αξιοποίησή του στην διαχείριση συγκρούσεων στην σχολική τάξη. Συζητήσαμε την τεχνική «κάνω ένα τραπεζάκι» ανάμεσα σε παιδιά που έχουν συγκρουστεί.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, η Σίσσυ παρουσίασε τις κινηματογραφικές λέσχες και μας μίλησε για την παιδαγωγική αξία των ταινιών. Ο Γιάννης μας είπε την δική του εμπειρία από την επεξεργασία της ταινίας «Το πέρασμα», που δούλεψε με τους μαθητές του. Επίσης μας είπε για την πρώτη απόπειρα της τάξης του να δημιουργήσει μια μικρή ταινία με τα παιδιά, την οποία θα παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση.

Έπειτα μίλησε ο Νίκος για την σημαντική παιδαγωγική προσφορά την ταινιών και για την δική του εμπειρία, μετά από προβολές που οργάνωσε στο 6ο δημοτικό σχολείο Αμαλιάδας. Η Τίνα εξέφρασε και αυτή την θετική της άποψη και εμπειρία από την προβολή ταινιών στα παιδιά. Η Σίσσυ επισήμανε την δύναμη της εικόνας στον κινηματογράφο.

 Στο τρίτο μέρος της συνάντησης, ο Άγγελος μας μίλησε για την ταινία μικρού μήκους «Το πρωινό γεύμα» και έπειτα για την προβολή και επεξεργασία της ταινίας «Μαύροι και άσπροι πιγκουίνοι» και πώς έγινε η επεξεργασία της στην τάξη. Ο Κωνσταντίνος με τον Άγγελο συζήτησαν για τις δραστηριότητες που μπορούν να ακολουθήσουν μια προβολή ταινίας, για την δυνατότητα των παιδιών να γράφουν το σενάριο και για την παιδαγωγική εξέλιξη και διαδρομή που μπορεί να έχει τελικά ο κινηματογράφος στην σχολική αίθουσα.

Η συνάντηση έκλεισε με το συμπέρασμα πως το επόμενο βήμα είναι να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε μαζί με τα παιδιά, δημιουργοί μια ταινίας μικρού μήκους. Αυτό θα είναι και το κεντρικό θέμα της επόμενης συνάντησης, που ορίστηκε για τις 25 Μαΐου, 18:00 με 20:00.

Έβδομη συνάντηση (2021-22): Κινηματογράφος ΙΙ: Από την αρχική ιδέα μέχρι το πανί

 

Η έβδομη συνάντηση του Δικτύου είχε σαν θέμα τον κινηματογράφο και ειδικότερα πώς μπορεί να γυριστεί στο σχολείο μια ταινία μικρού μήκους με τα παιδιά. Καλεσμένος εισηγητής ήταν ο δάσκαλος Θανάσης Μπακαστάθης, που ανέπτυξε το θέμα μέσα από θεωρητικές προσεγγίσεις και πρακτικά παραδείγματα μεταφέροντας την πλούσια εμπειρία του από τις μαθητικές ταινίες που έχει κάνει. Το ενδιαφέρον των συναδέλφων ήταν μεγάλο και ο διάλογος που ακολούθησε ζωηρός. Ο Θανάσης δήλωσε την προθυμία του να υποστηρίξει όποια ή όποιον συνάδελφο του Δικτύου αποπειραθεί να δοκιμάσειμε τα παιδιά του να κάνει μια ταινία. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον Ιούνιο σε μέρα και ώρα που θα καθοριστεί από δημοσκόπηση που θα οργανώσει ο Κωνσταντίνος. Η πρόταση είναι για μια δια ζώσης συνάντηση που θα είναι απολογιστική και αποχαιρετιστήρια...

Όγδοη συνάντηση (2021-22) -Απολογιστική

Η όγδοη συνάντηση του Δικτύου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, κλείνοντας τον φετινό κύκλο συναντήσεων. Έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις για την πορεία των εργασιών του Δικτύου και επιχειρήθηκε ένας συνολικός απολογισμός από τα παρόντα μέλη. Έγινε αναφορά στις στιγμές που ζήσαμε στο Δίκτυο. Το τέλος της σχολικής χρονιάς μάς βρήκε να αποχαιρετάμε με συγκίνηση τη Σίσσυ, την αγαπημένη σχολική σύμβουλο των δασκάλων, αφού προσεχώς πρόκειται να αφυπηρετήσει. Θα παραμείνει όμως, όπως δήλωσε, ενεργή στο Δίκτυο. Στη συνέχεια, συζητήθηκαν προτάσεις για τη νέα περίοδο, με τη Ρέα να διατυπώνει την ιδέα για τη διοργάνωση μιας ημερίδας για τον σχολικό τύπο. Ο Άγγελος ανέφερε ότι μπορούν να γίνουν δράσεις σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ολυμπίας και το Σκασιαρχείο, κάτι που πρέπει να δούμε νωρίς, στην αρχή της νέας χρονιάς, για να μας συμπεριλάβουν στον προγραμματισμό. Η σχετική συζήτηση κατέληξε στην απόφαση να γίνει μια ανοιχτή ημερίδα/διημερίδα επιμορφωτικού περιεχομένου, με αίτημα προς την επιμορφωτική ομάδα του Σκασιαρχείου, πάνω στη φιλοσοφία και σε τεχνικές της Παιδαγωγικής Φρενέ, παράλληλα με μια έκθεση σχολικού εντύπου, σε χώρο που δεν καθορίστηκε. Τέλος, τέθηκε το θέμα του τρόπου της λειτουργίας του Δικτύου από τη νέα χρονιά και αποφασίστηκε ομόφωνα ορισμένες συναντήσεις να γίνονται δια ζώσης, αρχής γενομένης από την πρώτη που θα είναι τον Σεπτέμβριο του 2022, χωρίς να αποφασιστεί η θεματική και ακριβής ημέρα. 

                                             ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2021-2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

bottom of page